Românii care au intrat în şomaj în alte ţări din Europa şi au cerut exportul în ţară al indemnizaţiilor de şomaj primesc sume echivalente salariilor unor manageri din multinaţionale. Din păcate, boieria se termină repede, deoarece suportul financiar se acordă doar pentru 3 luni. Cel mai mare ajutor de şomaj transferat în România din alte ţări a venit din Elveţia şi a fost în valoare de 9.692 lei (2.364 euro) pe lună, potrivit datelor ANOFM furnizate exclusiv pentru Realitatea.net.
Un romândin Caraş-Severin a primit o indemnizaţie de 8.363 lei (2.039 euro) din Luxemburg. Un bucureştean şi-a exportat din Germania în ţară ajutorul de şomaj în valoare de 7.063 lei (1.722 euro) pe lună. Alte două indemnizaţii de peste 1.000 de euro pe lună au fost primite de români care au intrat în şomaj în Irlanda - 5.385 lei (1.313 euro), respectiv Spania - 4.571 lei (1.114 euro).
Cuantumul indemnizaţiei de şomaj diferă de la ţară la ţară şi se calculează în funcţie de salariul deţinut anterior. Prin urmare, indemnizaţiile de şomaj sunt mai mari în ţările în care salariile sunt mai mari (ţările nordice, Elveţia, Luxemburg, Germania, Marea Britanie).
"Spre exemplu, în cazul Spaniei indemnizaţia de şomaj este de circa 600-800 euro pe lună, corespunzătoare unui salariu anterior de circa 1.000-1.200 euro. Dacă un cetăţean român doreşte plata indemnizaţiei în ţară, trebuie să se prezinte la ANOFM cu un formular emis de instituţiile spaniole şi i se acordă indemnizaţia pentru maximum 3 luni, ceea ce înseamnă o sumă de aproximativ 2.000-2.500 euro, care se recuperează apoi de la instituţia competentă din Spania", a declarat Directorul în Direcţia Relaţii Internaţionale din cadrul ANOFM, Petru Blănariu.
Exportul prestaţiilor de şomaj este reglementat la nivelul Uniunii Europene. Conform regulamentelor UE, cetăţenii români care au lucrat înstrăinătate şi îndeplinesc con