Magistraţii de la mai multe instanţe din ţară au decis azi să se ralieze comunicatului emis de Uniunea Naţională a Judecătorilor din România în care se susţine că invocarea de către guvern a art. 53 din Constituţie, în cazul celor două acte de guvern care se referă la reducerea salariilor cu 25% şi a pensiilor cu 15%, e de natură să inducă panică în rândul populaţiei.
În plus, UNJR mai susţine că pentru viitor invocarea acestui articol din Constituţie poate să creeze premisele pentru impunerea unor măsuri care să ducă la anihilarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale democraţiei.
UNJR a invocat o decizie a Curţii Europene a Drepturilor Omului din 1967 în care se arată clar care sunt motivele pentru care un stat poate restrânge libertăţile fundamentale ale cetăţenilor săi.
„Curtea a apreciat că afectarea drepturilor prevăzute în Convenţie sunt permise doar în caz de război şi în nici un caz pentru un pericol public privitor la viaţa naţiunii. În aceeaşi hotârâre, Curtea a arătat care poate fi originea pericolului public ce impune măsura derogatorie: catastrofe naturale, insurecia armată, rebeliunea, războiul internaţional sau lovitura de stat”, se arată în comunicatul UNJR.
Au vrut să blocheze instanţa
Sistemul judiciar românesc a fost la un pas de a fi blocat din nou după ce judecătorii de la Judecătoria Oradea au propus oprirea activităţii şi iniţierea unui protest similar celui din anul 2009, când pentru o lună de zile activitatea instanţelor a fost complet blocată.
Judecătorul Cristi Danileţ, vicepreşedintele Judecătoriei Oradea a declarat că la Adunarea Generală a Judecătorilor s-a luat în discuţie această posibilitate dar că, în cele din urmă, s-a convenit pentru o altă formă de protest.
„S-a luat în discuţie iniţierea unui protest similar celui din 2009 dar în cele din urmă s-a conveni