Hainele cu care a decedat Iuliu Maniu în închisoare, dar şi cele ale lui Victor Gomoiu au fost expuse ieri la hotelul Ibis din Constanţa.
Cea de-a 40-a Reuniune Naţională de Istoria Medicinii a debutat cu o expoziţie inedită de carte veche, instrumente vechi chirurgicale, precum şi expunerea uniformelor cu care au decedat în închisoarea Sighet medicul Victor Gomoiu şi fostul om politic Iuliu Maniu.
„Victor Gomoiu este o figură importantă pentru noi, el fiind fondatorul Societăţii Române de Istorie a Medicinii“, a declarat organizatorul acţiunii, prof. univ. dr Vasile Sârbu.
Expoziţia a cuprins obiecte din colecţia ginecologului Lucian Stamate, decedat în urmă cu aproximativ 50 de ani. Acestea au fost aduse la Ibis de către nepotul său, Sorin Minea.
„Bunicul meu a terminat Facultatrea de Medicină în anul 1920, la specializarea Obstetrică- Ginecologie, boli de femei şi faceri, în terminologia vremii. El a păstrat o parte din aparatura cu care a lucrat, iar eu am întreţinut-o cât am putut de bine“, a declarat Sorin Minea.
Printre obiectele expuse se regăseşte şi lucrarea „Don Quichotte“ care datează din 1799, dar şi o partitură unicat a marşului Carol I, realizată de Iosif Ivanovici. „Zilele trecute am reuşit să transpun această muzică pe CD, pentru că nu este cunoscută publicului şi este nemaipomenită“, a completat Sorin Minea.
„Cine uită, nu merită!“
Întrunirea medicală s-a desfăşurat sub deviza „Cine uită, nu merită!“. Acţiunea este organizată de Societatea Română de Istoria Medicinii, împreună cu Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii Ovidius din Constanţa.
Manifestarea de anul acesta coincide cu împlinirea a 50 de ani de la moartea fondatorului societăţii, Victor Gomoiu, la data de 6 februarie 1960. Tot la această dată se împlinesc 150 de ani de la naşterea lui Thoma Ionescu, un medic extrem de cunoscut, mai