Comisia Europeană a deschis procedura de infringement împotriva României, ca urmare a faptului că autorităţile de la Bucureşti nu au implementat complet prevederile Directivei privind serviciile de plăţi. Sursa: Hepta
În aceeaşi situaţie se află şi alte opt state ale Uniunii Europene (UE). Dintre acestea, şase, respectiv Cipru, Grecia, Spania, Polonia, România şi Suedia, vor primi scrisori de la forul de la Bruxelles, în care li se va cere să ofere motive rezonabile pentru care nu au transpus complet în legislaţiile naţionale prevederile europene care permit introducerea Sistemului Unic de Plăţi (SEPA), se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.
În document se precizează că România nu a definitivat prevederile privind cerinţele prudenţiale pentru instituţiile de plată.
„În timp ce majoritatea statelor membre au implementat pe deplin această directivă, sase state membre încă mai trebuie să pună în aplicare în parte sau în totalitate dispoziţiile sale. În trei state membre, este nevoie de legislaţie suplimentară sau secundară pentru punerea în aplicare a unor dispoziţii, în principal referitoare la cerinţele prudenţiale pentru instituţiile de plată (România), cerinţele de informare (Spania) sau cerinţele de combatere a spălării banilor (Cipru). În Grecia, Suedia şi Polonia, toate dispoziţiile directivei trebuie puse în aplicare”, se arată în comunicat.
De asemenea, nici Austria şi Luxemburg nu au implementat complet prevederile Directivei europene, chiar dacă termenul limită era 20 decembrie 2009.
Statele avertizate trebuie să transmită un răspuns Comisiei Europene în termen de 2 luni. În caz contrar, va fi sesizată Curtea Europeană de Justiţie.
Implementarea SEPA va conduce la ascuţirea concurenţei pe piaţa transferurilor financiare şi la reducerea tarifelor şi a comisioanelor aplicate de operato