Nu degeaba i se spune acid gras esential. Omega 3 este practic un scut impotriva multor boli, de la cele cardiace, pana la artrita sau cele de piele ori mintale, iar lista poate continua.
Pentru ca organismul nu poate fabrica omega 3, trebuie sa o obtinem de undeva, iar calea cea mai simpla este alimentatia. Iar cea mai buna sursa de omega 3 o reprezinta pestele, in special somonul, tonul ansoa, herringul, macroul si sardinele, conform Parade.
Daca nu esti tocmai un fan al pestelui, atunci afla ca pe piata exista o sumedenie de suplimente. Pe etichetele lor vei vedea EPA si DHA, prescurtarile a doua dintre componentele omega 3. Si denumirea ALA e de bun augur, pentru ca organismul converteste aceasta substanta in EPA sau DHA. Aceasta se gaseste in mod natural in nuci, rapita, masline si soia.
Boli de inima
Nenumarate studii au aratat ca omega 3 joaca un rol important in micsorarea considerabila a riscului de mortalitate prematura, cum ar fi cel cauzat de un atac cardiac.
O cercetare a aratat chiar ca dintr-un grup de 1.000 de persoane cu boli de inima, cele care consumau mult peste aveau cu 29% mai putine crize cardiace decat restul. Tot in cazul lor, riscul de deces subit era cu 50% mai mic.
Un alt studiu publicat in European Heart Journal a aratat ca barbatii care mananca peste gras o data pe saptamana au cu 12% mai putine sanse de a face atac de cord.
In ceea ce priveste suplimentele de acizi grasi omega 3, o cercetare ampla, in cadrul careia au fost urmarite 11.000 de persoane, a aratat ca suplimentele micsoreaza cu 45% riscul de moarte subita si reduce cu 20% riscul de deces din orice cauza.
Colesterol mare
Studiile in ceea ce priveste omega 3 si reducerea colesterolului - cel mai comun motiv pentru care majoritatea iau suplimente - sunt oarecum controversat