După cum istoria joacă un rol extrem de important pentru conturarea identităţii proprii fiecărui popor, restaurarea vestigiilor lăsate de civilizaţiile dispărute constituie sau ar trebui să... o preocupare constantă a guvernelor moderne.
În acest context, înţelegerea procedeelor şi a tehnologiilor folosite în construcţiile vremurilor mai demult sau mai recent apuse, este de mare importanţă pentru reuşita procesului de restaurare.
Oameni de ştiinţă din China au descoperit marele secret care stă în spatele rezistenţei de-a lungul vremii a Marelui Zid Chinezesc. Un secret ce dezvăluie o soluţie pe cât de eficienă, pe atât de la îndemână de înfăptuit. Un secret care demonstrează că apelarea la aşa-numitele „soluţii băbeşti" inspirate din „te miri ce" poate uneori să dea rezultate spectaculoase.
După cum s-a întamplat şi în acest caz, soluţionat de o echipă de cercetători condusa de Prof. Biangjian Zhang din cadrul departamentului de Chimie al Universităţii Zhejiang din Hangzhou, China.
SECRETUL MORTARULUI COMPOZIT
Aceştia au descoperit că muncitorii în construcţii din vechea Chină, cea din vremea dinastiei Ming au inventat un mortar special al cărui ingredient surpriză era aşa-numitul orez lipicios „sticky rice". Astfel pe lângă ingredientele standard ale mortarului din var stins, în compoziţia acestuia se folosea şi... supă din acest orez, un fel de mâncare principal în meniurile asiatice.
Această compoziţie inedită se pare că a fost primul mortar compozit fabricat vreodată, compus din ingrediente organice şi anorganice.
Cel mai important este faptul că acesta a rezistat mai bine la apă decât mortarul obişnuit, ceea ce potrivit lui Zhang constituie una dintre cele mai mari inovaţii ale vremurilor vechi. Constructorii acelor vremuri au folosit reţeta şi la alte construcţii, precum cele mortuare, p