Miniştrii trebuie să facă, zilele următoare, o listă cu proiectele pe care le consideră priorităţi şi de care nu se pot lipsi, urmând ca să rămână fără finanţare celelalte. Sursa: ARHIVA EVZ
Bani suficienţi pentru salariile ciuntite, dar cu ce sacrificii? Strategia fiscal-bugetară pentru următorii trei ani elaborată de specialiştii Ministerului Finanţelor urmăreşte să taie cât mai mult cheltuielile pentru ca acestea să nu depăşească veniturile peste o anumtă limită.
Şi cum la cheltuielile de personal nu prea se mai poate umbla, Finanţele au propus să se renunţe la unele proiecte de investiţii. Obiectivul ministerului este ca bugetul general consolidat să nu înregistreze un deficit mai mare de 4,4% din produsul intern brut (PIB), iar în 2012 indicatorul să nu depăşească 3% din PIB.
Totodată, cheltuielile de personal nu vor urca peste 7,3% din PIB în 2011 şi nici peste 7,1% din PIB în anul următor, potrivit expunerii de motive pentru proiectul de lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori.
La ce nu renunţă miniştrii
Joi, miniştrii s-au întâlnit pentru a doua rundă de discuţii pe tema strategiei bugetare pentru anii 2011-2013. Asta după ce miercuri, în timpul şedinţei de guvern, membrii cabinetului au contestat cadrul fiscal-bugetar prezentat de şeful Finanţe lor, Sebastian Vlădescu, motivând că au fost incluse alte proiecte de investiţii decât cele prioritare.
Astfel, premierul i-a cerut lui Vlădescu să se revadă cu miniştrii pentru a stabili care sunt proiectele importante. Premierul a cerut ca în planul de investiţii să fie incluse doar proiecte care pot fi finalizate.
Ministerul Transporturilor are o listă de proiecte pe care ar trebui să le continuie cu orice preţ. Asta va însemna însă că va trebui să renunţe la multe altele. Cum ar fi la autostrada Bechtel, la care nu s-a mai