În ultimii ani parcul auto al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă a fost înnoit cu doar cinci utilaje. În acest an în dotarea instituţiei ar putea intra nouă autospeciale pentru intervenţii
În privinţa dotării tehnice, lucrurile sunt dezastruoase: 80% din aparatura mobilă şi tehnică este total depăşită.
Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Barbu Catargiu“ sunt recunoscuţi ca nişte oameni curajoşi şi buni profesionişti. Pentru ei, salvarea de vieţi şi bunuri materiale reprezintă principalul ţel al meseriei. Cu toate acestea, chiar ei sunt puşi de multe ori în pericol. În ultimii ani, parcul auto a fost înnoit cu doar cinci utilaje.
„Inspectoratul a fost dotat, în ultimii cinci ani, doar cu două autospeciale cu apă şi spumă (Renault Midlum şi Iveco Magirus), o autospecială de descarcerare Mercedes şi două autospeciale ambulanţă tip B1, în condiţiile în care din 21 de autospeciale şi autocamioane, aflate în dotare, 80% au depăşit perioada de utilizare normată şi au un grad avansat de uzură fizică şi morală“, declară Lăcrămioara Chirea, purtător de cuvânt ISU Ialomiţa.
Reparaţii cu duiumul
Astfel, pe lângă provocarea de a interveni prompt pentru a salva vieţi şi cât mai multe bunuri materiale, angajaţii inspectoratului se confruntă permanent cu problema de a menţine, în funcţiune, tehnica învechită şi cu mult depăşită.
Inspectoratul nu beneficiază de pompa centrifugă cu debit corespunzător, autoscară profesională mai lungă de 10 metri, atomizare spuma aeromecanică wildfire, instalatie de stingere automata cu gaz sau motopompe performante. O maşină de intervenţie nouă, complet utilată, costă aproximativ 200.000 de euro.
Nu de puţine ori, pompierii ialomiţeni au acţionat doar cu un furtun şi cu mult curaj. De cele mai multe ori au învins.
Citiţi mai multe în ediţia de astăzi