Cupele, diplomele şi medaliile stau înşirate pe pereţii clubului de sport ai Şcolii Speciale „Sf. Vasile“. Sunt campioni naţionali, europeni, la fotbal, atletism, desen, şah. Aceştia sunt copiii hipoacuzici din Craiova - prizonierii unei lumi fără sunet, dar hărăziţi de Dumnezeu cu alte daruri.
„Ea“, Moni. Subţire, cu ten bronzat şi zâmbet gol, lipit pe buze senzuale, cu bucle lungi încadrând „natural“ chipul feciorelnic, fustiţă scurtă, dres fin şi tocuri de 12. El, Iri. Mai scund cu două capete decât „ea“, mai suplu decât originalul, costum, ghiul, brăţară, ceas şi păr grizonat. Şi amândoi la braţ, eleganţi, preţioşi, simandicoşi, pe aleile parcului, unde, pe o bancă, dau nas în nas cu scursura României - omul de rând, săracul, înghiţind cu foame un sandvici cu parizer.
Ropote de aplauze au încins sala după spectacolul de pantomimă prezentat de Şcoala cu regim special „Sf. Vasile“ din Craiova. Iar juriul - Dan Puric în persoană, alături de trupa sa de artişti - le-a acordat celor trei actori hipoacuzici (în ordinea prezentării de mai sus: Daniel Matei, Paulian Preoteasa şi Nicoleta Niţă) locul al patrulea la concursul naţional de pantomimă.
Locul doi în clasamentul pe ţară
Este doar unul dintre premiile cu care constant se întorc elevii de la „Sf. Vasile“ din ţară şi străinătate. Cum bine spune instructorul lor pentru educaţie, Felix Ungureanu, s-au născut cu talent. Dumnezeu le-a luat sunetul, putinţa de a auzi. Dar le-a dat haruri pe care majoritatea copiilor obişnuiţi nu le au. Exemplele cele mai recente: titlul de campioni europeni la Campionatul de Minifotbal, Slovacia, 2009; 12 diplome la Campionatul Naţional de la Bivolărie, Suceava, din aprilie - şase locuri întâi şi tot atâtea locuri doi, la atletism şi şah. 15 titluri de campioni naţionali la fotbal şi zece la atletism au câştigat până acum copiii hipoacuzici din Cra