3A înseamnă că ouăle provin de la găini crescute în baterii, iar cu un singur A sunt marcate ouăle provenite de la ferme. Toate sunt comestibile, dar cele ecologice sunt mai gustoase. Sursa: Arhiva EVZ
În momentul de faţă există o clasificare a ouălor care corespunde cerinţelor Uniunii Europene, clasificare făcută în funcţie de modalitatea de creştere a păsărilor de la care provin ouăle. Specialişti în nutriţie susţin că indiferent de inscripţia oului, el nu este periculos pentru sănătate, iar ştampila reflectă condiţiile de viaţă ale găinii.
0 = ou ecologic, 3 = ou de la găini care trăiesc în baterii
Prima cifră a codului inscripţionat pe ouă precizează modul în care este crescută găina, iar următoarele cifre reprezintă codul de producător. Astfel, ouăle marcate cu cifra 3 provin de la găini crescute în baterii suprapuse, în hale fără ferestre care să permită pătrunderea luminii naturale. Cifra 2 reprezintă ouăle provenite de la găini care trăiesc în hale la sol, iar cifra 1 se referă la faptul că găinile sunt crescute la fermă.
Ouăle marcate cu cifra 0 sunt ouă ecologice, de la găini care trăiesc în aer liber şi sunt hrănite cu mâncare ecologică. În România, peste 90% din ouăle comercializate provin de la găini crescute în baterii, marcate cu cifra 3, ceea ce înseamnă că românii mănâncă preponderent ouă industrializate, însă acest lucru nu înseamnă că le este pusă în pericol sănătatea. Important este ce mănâncă găina, nu cum trăieşte.
„Nu există date care să demonstreze că ouăle care provin de la găinile ce trăiesc într-un mediu diferit faţă de cel tradiţional, considerat stresant, nu sunt bune sau substanţele secretate de găini în condiţii de stres se găsesc în ou”, explică Corina Zugravu, medic nutriţionist.
Oul de „ţară”, alternativa oului „stresat”
Toate păsările care trăiesc în siste