Consultantul financiar Bogdan Baltazar crede ca raportul leu-dolar se va imbunatati in favoarea leului si ca leul nu se va deprecia in perioada urmatoare sub un curs de 4,3 lei/euro decat in cazul in care Romania pierde increderea investitorilor si creditorilor straini prin ruperea acordului cu FMI.
Intrebat la Realitatea TV de ce a pierdut teren leul in raport cu euro, joi, cand moneda unica europeana a atins cel mai inalt nivel in raport cu leul de la inceputul acestui an, 4,2051 lei/euro, Baltazar a explicat ca Romania este una dintre tarile lovite greu de criza si ca sunt fenomene financiare foarte puternice care lovesc intreaga Europa.
"Suntem in criza, suntem una din tarile europene lovite puternic de criza. In general toate valutele din zona au scazut", a spus consultantul financiar, reminind insa ca intr-o anumita perioada recenta, leul nu a scazut, dar forintul, zlotul si coroana ceha da.
"Omul de rand, care e mult mai inteligent decat il credem noi, trebuie sa inteleaga ca sunt fenomene financiare foarte puternice (...)
Dar avem in BNR un sprijin foarte puternic pantru ca leul sa ramana intr-un interval de variatie 4,1 - 4,3 si sa nu fie lovit foarte rau(...) Vad leul miscandu-se intre 4,1 si 4,3 ron pe euro. Nu cred ca leul va slabi sub 4,3, adica la 4,4 sau 4,5", s-a aratat convins Bogdan Baltazar.
Intrebat ce consecinte ar putea avea intreruperea acordului Romaniei cu FMI, acesta a explicat ca in aceste conditii situatia s-ar schimba dramatic, pentru ca acordul cu FMI "da o anumita securitate investitorilor straini si creditorilor".
"Pierderea transei ar fi numai o consecinta, dar ar mai fi pierderea increderii investitorilor, retragerea capitalurilor straine, o retinere la creditare. Ne-am imprumuta apoi al dobanzi foarte costistitoare", a explicat acesta.
Bogdan Baltaza