Rămaşi fără bani în vistierie, mai-marii Ministerului Mediului vor renunţa să asigure gratuit paza fondului forestier privat. Sursa: SHUTTERSTOCK
Invocând criza economică ce i-a lăsat fără bani la buget, mai-marii Ministerului Mediului au găsit o nouă modalitate de a reduce cheltuielile: sunt hotărâţi să renunţe să mai plătească pădurari care să asigure gratuit paza pădurilor private sau a fondului forestier aflat în procedură de retrocedare.
Planurile avizate de ministrul Laszlo Borbely au fost înscrise deja într-un proiect de ordonanţă de urgenţă, aflat în dezbatere publică.
Potrivit documentului, măsurile nu sunt impuse doar de criză, ci şi de normele comunitare, aşa că, înainte de a le aşterne pe hârtie, specialiştii au luat în considerare „faptul că unele dintre formele de sprijin reglementate de Codul silvic nu reprezintă costuri eligibile în accep ţiunea liniilor directoare comunitare privind ajutoarele de stat în sectorul agricol şi forestier”.
Milioane de hectare de pădure, la mâna hoţilor de lemne
Concret, proiectul de lege prevede că „persoanele fizice şi juridice care au în proprietate privată fond forestier sunt obligate să încheie contracte de administrare sau de servicii silvice cu un ocol silvic. Costurile administrării sau ale serviciilor se vor suporta de către proprietar”.
„Dacă proprietarii nu-şi permit să încheie astfel de contracte, vor avea o problemă. Fără paza pe care o asigură acum pădurarii, pădurea va fi lăsată practic în mâinile hoţilor de lemne. Ca să nu mai vorbim de faptul că şi întreţinerea copacilor este obligatorie şi, evident, implică ceva costuri”, a explicat unul dintre silvicultorii contactaţi de EVZ.
Deşi sunt de acord cu afirmaţiile acestuia şi admit că lipsa pazei va avea „consecinţe negative asupra fondului forestier”, mai-marii de la Mediu răm