Judeţul Mehedinţi este sub cod portocaliu de inundaţii, cinci localităţi fiind deja vizate de cotele depăşite ale Dunării.
Autorităţile judeţului Mehedinţi sunt în stare de alertă, întrucât există pericolul producerii unor inundaţii în mai multe localităţi riverane Dunării, aşa că, vineri dimineaţă, prefectul judeţului a convocat Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă ca să se pună la punct ultimele măsuri care se vor lua în caz de calamitate.
Cele mai mari probleme s-au semnalat în localitatea Vrata, unde Dunărea şi-a ieşit din matcă. Sunt inundate deja 20 de hectare de izlazuri, 50 de hectare de păduri şi 40 de hectare de păşuni. Din fericire, până în prezent nu au fost inundate culturi agricole.
Satul Cozia, cel mai expus efectelor inundaţiilor
Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Mehedinţi monitorizează cu mare atenţie şi satul Cozia, comuna Pristol.
„Există riscul producerii unor viituri importante, care pot afecta viaţa comunităţilor locale şi siguranţa cetăţenilor. Din informaţiile pe care le avem de la Hidroelectrica, se pare că Dunărea va intra în ţară în zilele următoare cu 13.000 mc pe secundă, faţă de 11.500, cât are în prezent. Deja au apărut probleme în zona Vrata şi monitorizăm cu mare atenţie satul Cozia, care este cel mai expus efectelor inundaţiilor“, a declarat Adrian Drăghici, directorului SGA Mehedinţi.
Întrucât există pericolul de a fi inundat oraşul Belgrad (Serbia), se va lua măsura golirii lacului de acumulare de la Hidrocentrala Porţile de Fier I, care se va vărsa în lacul de la barajul Porţile de Fier II.
Evoluţia cotelor fluviului Dunărea, monitorizată
Autorităţile spun că în Mehedinţi s-au luat toate măsurile pentru a monitoriza evoluţia cotelor fluviului Dunărea prin posturile hidrometrice Baziaş, Moldova Nouă, Drencova, Orşova, Dro