Reprezentanţii Guvernului au decis joi continuarea lucrărilor la doar 10-15 proiecte de investiţii cu impact economic major la nivel naţional, urmând ca celelalte să fie vândute, realizate în parteneriat public-privat sau transferate unor instituţii care le vor finaliza cu bani din bugetele proprii. Decizia a fost luată în cadrul întâlnirii convocate de premierul Emil Boc la Palatul Victoria pe tema Strategiei fiscal-bugetare 2011-2013, potrivit NewsIn.
Potrivit unor surse oficiale, proiectele ce vor fi finalizate cu bani de la bugetul de stat sunt mai ales cele din domeniul infrastructurii rutiere şi de mediu şi care au impact economic "major". Celelalte investiţii demarate anii trecuţi şi nefinalizate urmează să fie scoase la vânzare, realizate în parteneriat public-privat sau transferate unor instituţii care nu au spaţiul necesar pentru desfăşurarea activităţii şi care le vor finaliza cu bani din bugetele proprii. Cea mai veche investiţie nefinalizată datează din 1972, spun aceleaşi surse.
În privinţa sediilor de şcoli şi grădiniţe, a căror construcţie a început în anii anteriori, lucrările vor continua doar acolo unde investiţia este justificată de numărul de elevi din localitate.
Prioritate au proiectele cu fonduri UE
Reprezentanţii Guvernului au mai decis ca fondurile bugetare să fie alocate cu prioritate către cofinanţarea proiectelor europene. Ieri, miniştrii s-au prezentat la Ministerul Finanţelor, unde fiecare a discutat cu experţii din instituţie.
Guvernul a amânat miercuri aprobarea Strategiei fiscal-bugetare 2011-2013 pentru că miniştrii nu s-au înţeles asupra proiectelor care vor fi finanţate cu prioritate, spun aceleaşi surse. Documentul trebuia aprobat până la 30 mai.
Strategia fiscal-bugetară (impusă de Legea responsabilităţii fiscale, act normativ pe care Guvernul s-a angajat să îl aprobe în urma