Mâine se deschide restaurantul „Sun Up", adaptat la realităţile culinare din Maramureş. Chinezii sosiţi în urmă cu trei luni în Baia Mare se află în febra ultimelor pregătiri înainte de inaugurarea festivă a restaurantului „Sun Up", situat în buricul târgului, pe bulevardul Unirii nr. 7, în zona Magnolia.
Deschiderea oficială a noului restaurant va avea loc mâine, la ora 12.30. „Vrem să oferim băimărenilor ceva inedit, care să-i atragă. În ultimele trei luni, am investit 75.000 de euro în acest proiect şi sunt convins că va avea succes", declară patronul „Sun Up", Wen Ri Chu, în vârstă de 40 de ani. Acesta a ajuns pe meleaguri maramureşene anul trecut, în august, când a înfiinţat o fabrică de confecţii la Ulmeni. „Am adus cu mine la Baia Mare doi bucătari din China, cu aproape 20 de ani de experienţă fiecare", arată Wen Ri Chu.
Ţuică de trandafiri
Meniul restaurantului cuprinde diverse specialităţi tradiţionale chinezeşti, de la pui cu lăstari de bambus, salată de alge şi fructe de mare, orez prăjit a la Yang Zhou, până la celebrele supe acre - iuţi, alge prăjite şi pacheţele de primăvară cu legume. „Unii consideră că a fost o nebunie să deschid un restaurant în plină criză, dar eu sunt optimist. Încet, criza va trece, iar noi vom rămâne aici, în Baia Mare", spune patronul. De altfel, chinezul mai are un restaurant similar şi în Italia, de care se ocupă împreună cu soţia sa.
„Am adus special pentru băimăreni tradiţionala tărie de la noi, din China, care poate concura cu succes cu pălinca de Maramureş. Este vorba de ţuica făcută din trandafiri, orez şi bambus. Sunt convins că băutura noastră va avea trecere în rândul băimărenilor", crede Wen Ri Chu.
Meniu la preţuri de criză
„Oricine trece pragul restaurantului «Sun Up» se poate sătura cu 10 - 15 lei. Avem, desigur, şi specialităţi culinare mai scumpe, c