Fotbalul, un sport inventat în Anglia medievală, a intrat în colimatorul cercetătorilor, care au încercat să explice, din perspectiva lor, biomecanica jocului, legile fizicii care îl guvernează, precum şi nutriţia şi psihologia jucătorilor, informează Agenţia France Presse, citată de Agerpres.
Psihologul britanic Paul Morris a reuşit, de exemplu, să desfiinţeze un mit: cel al simulărilor în care un fotbalist cade voluntar, cu braţele ridicate în aer, palmele deschise, torsul bombat şi picioarele lipite. "Potrivit legilor biomecanicii, această poziţie nu există în cazul unei căderi naturale. Instinctiv, braţele se îndreaptă spre pământ, pentru a atenua căderea sau spre lateral, pentru a păstra echilibrul", explică Morris.
Cei care spun că fotbalul este cel mai interesant sport nu se înşală, scrie AFP. Potrivit statisticilor realizate de mexicani, fotbalul este primul dintre toate sporturile care are cea mai mare frecvenţă a surprizelor care dau victoria celui pe care nu-l aştepţi. Un fel de lege a lui Murphy, nu? Cercetătorii mexicani mai spun că fotbalul american este mult mai previzibil, pentru că şansele unei victorii ale outsider-ilor sunt cu 25% mai mici decât în fotbalul european.
Penalty-ul are un mare dezavantaj pentru microbişti, au concluzionat mai mulţi oameni de ştiinţă, care au observat că urmărirea executării penalty-urilor reprezintă un pericol adevărat pentru oamenii fragili. Numărul de internări spitaliceşti pentru infarcturi a crescut cu 25% când Anglia a pierdut în faţa Argentinei la 30 iunie 1998. În timpul campionatului Europei din 1996, impactul deceselor pe motive cardiace sau din cauza accidentelor vasculare celebrale a crescut cu 50% în ziua în care Olanda a fost învinsă de Franţa la penalty-uri. Atenţie, aceste riscuri nu apar în cazul microbistelor!
Experţii de la universităţile din Durham