Zeci de personalităţi ale vieţii publice din România au luat parte la Gala de Decernare a Premiilor Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF). Trofeul festivalului a fost decernat producţiei thailandeze „Poveste anodină”
22.30 Trofeul Transilvania a fost adjudecat anul acesta de către producţia cinematografică „Poveste anodină” (Thailanda 2009). „As vrea să mulţumesc organizatorilor, dar mai ales juriului pentru acest minunat premiu. Sunt fericită să fiu aici. E prima oară în România şi sper să nu fie şi ultima”, a declarat vizibil emoţionată Anocha Suwichakornpong, regizorul filmului.
„Mundane History”, titlul original al filmului, spune povestea lui Ake, un tânăr ţintuit la pat după ce un accident îi paralizează picioarele. De el are grijă Pun, un asistent angajat de Thanin, stoicul patriarh al familiei. Aripa principală din curtea familiei este un edificiu vechi care a văzut şi zile mai bune. Treburile casei revin în grija cîtorva servitori ce împart o clădire separată în aceeaşi curte. Folosind o structură non-lineară, filmul se concentrează pe detaliile lumeşti, aproape insignifiante, ale vieţii de zi cu zi. Dar încetul cu încetul începem să înţelegem secretele ascunse de faţada liniştită a casei. Filmul a obţinut şi Tigrul de Aur la Rotterdam 2010.
Înaintea decernării Trofeului Transilvania pentru cel mai bun film spectatorii urmăresc un montaj cu filmele din cadrul ediţiei din acest an a TIFF.
22.25 Premiul special al juriului este acordat filmului „Ultima conversaţie” (Olanda 2009)
22.20 Victor Rebengiuc a rostit un discurs critic la adrea proiectului de lege iniţiat de Sergiu Nicolaescu, care „ar întoarce în timp cinematografia românească cu 15 ani”. Acesta le propune celor care nu sunt de acord cu acest proiect de lege să urce pe scenă. Majoritatea actorilor şi regizorilor invitaţi urcă pe sc