Organizatia Mondială a Sănătăţii consideră osteoporoza una dintre bolile majore ale epocii moderne. Specialiştii dezvoltă noi şi noi tratamente pentru această afecţiune.
Osteoporoza („os poros") este considerată în prezent o boală, caracterizată prin reducerea densităţii minerale osoase, asociată cu compromiterea structurii osoase, ceea ce predispune osul la fractură în urma unui traumatism de mică intensitate sau chiar în lipsa acestuia.
Contrar a ceea ce ne imaginăm, orice os este de fapt un ţesut viu care se remodelează constant prin intermediul acţiunii celulelor: osteoclastele - care distrug osul vechi vechi - şi osteoblaştii care produc os nou. Această remodelare trebuie să se defăşoare într un mod echilibrat. Însă, în osteoporoză, distrugerea depăşeşte reconstrucţia osului, ceea ce duce la pierderea de masă osoasă. În fiecare an, scheletul este „remodelat" în proporţie de 10%.
Încă un medicament
Dintre tratamentele deja disponibile, unele temperează distrugerea oaselor, cum ar fi bifosfonaţii sau raloxifenul (rezervat femeilor). În urmă cu câteva zile, un nou medicament conţinând un anticorp ce blochează resorbţia osoasă (distrugerea), denumit denosumab (AMG 162 sau Prolia), a obţinut autorizaţia de comercializare în Franţa, informează „Le Figaro". Medicamentul este o alternativă mai ales pentru femeile care nu pot tolera medicamentele disponibile până în prezent, din cauza efectelor adverse puternice, mai ales digestive, informează „Daily Mail".Testele au arătat o scădere cu 40% a riscului de fractură de şold şi cu 20% a riscului apariţiei altor fracturi.
Un alt tratament, ceva mai vechi - cu ranelat de stronţiu (Protelos/Osseor), pare să reechilibreze distrugerea şi reconstrucţia osului. Un singur medicament stimulează cu adevărat formarea de ţesut osos nou: teriparatide (Forsteo), care este similar cu partea activă a unui hormon