Undeva, în China, există un tărâm miraculos, tunel al timpului prin care oamenii de ştiinţă pătrund în lumea uimitoare a dinozaurilor cu pene. Paleontologul Mihai E. Popa este unul dintre foarte puţinii specialişti români care au fost acolo. Şi s-a întors fascinat de bogăţia unui tezaur ştiinţific unic în lume. Dar şi de modul în care chinezii au ştiut să-l pună în valoare.
La un capăt al său, "tunelul timpului" începe acum, în zile noastre, în provincia Liaoning din China. Şi se opreşte tocmai hăăăt, în urmă cu 130 de milioane de ani, într-o lume atât de stranie încât pare o altă planetă. Şi, totuşi nu, este tot Pământul nostru, dar mai tânăr, pe când aici domneau dinozaurii. În acele vremuri îndepărtate, pierdute în negura timpului, în locuri pe care oamenii aveau să le cerceteze într-un viitor îndepărtat, începuseră să mişune nişte ciudăţenii ivite parcă din coşmarul nebun al unui pictor medieval.
Ai putea zice că sunt şopârle. Dar nu: erau acoperite cu pene, iar unele aveau şi aripi. Însă nici păsări nu erau: aveau ciocurile înţesate cu dinţi ascuţiţi, iar pe mijlocul aripilor le creşteau gheare, la fel cu acelea de la picioarele acoperite cu solzi. Probabil că, pe atunci, trăiau peste tot. Dar acum Liaoning este singurul loc de unde efigiile lor, perfect conservate în lespezi de piatră, ies la lumina zilei precum fotografiile unui album de familie. Un album care îi ajută pe savanţi să rezolve o enigmă veche de când lumea: cum şi când au apărut primele păsări, veri primari şi urmaşi direcţi ai străvechilor dinozauri?
LUMEA DINOZAURILOR
La 40 de ani, conferenţiarul dr Mihai Emilian Popa, de la Catedra de Paleontologie a Universităţii Bucureşti, este ceea ce am putea numi "un cetăţean al planetei". Predă la Bucureşti, dar şi la alte universităţi celebre din lume. Şi este la el acasă în laboratoarele de speciali