Trofeul Transilvania s-a dus în acest an să se întâlnească în Thailanda cu Palme d'Or. Dintre filmele româneşti s-a remarcat „Felicia, înainte de toate”, care şi-a trecut în palmares trei premii.
Trofeul Transilvania a fost adjudecat anul acesta de către producţia cinematografică „Poveste anodină” (Thailanda 2009). „As vrea să mulţumesc organizatorilor, dar mai ales juriului pentru acest minunat premiu. Sunt fericită să fiu aici. E prima oară în România şi sper să nu fie şi ultima”, a declarat vizibil emoţionată Anocha Suwichakornpong, regizorul filmului, imediat după decernarea premiului.
Tot un cineast thailandez, Apichatpong Weerasethakul, a obţinut anul acesta şi Palme d’Or la Festivalul de la Cannes, cu pelicula „Unchiul Boonmee care îşi poate aminti vieţile anterioare”.
„Sunt foarte multe probleme în Thailanda. Aceste probleme ne motivează să găsim o cale să se vorbească şi pozitiv despre noi. Asta încercăm noi, cineaştii. Nu am nicio idee de ce am câştigat. Nu mă aşteptam să câştig. Filmul nu are o poveste narativă clasică, am riscat mult”, a explicat regizoarea filmului premiat la Cluj.
Potrivit acesteia, bugetul filmului a fost de 150.000 de dolari. „Prietenii şi familia m-au ajutat cu o mare parte din bani”, a mai spus thailandeza. Anocha a precizat că lucrează în acest moment la un nou film, dar filmările pentru acesta vor debuta abia anul viitor.
Anocha Suwichakornpong a plecat acasă cu Trofeul Transilvania
„Mundane History” - titlul original al filmului - spune povestea lui Ake, un tânăr ţintuit la pat după ce un accident îi paralizează picioarele. De el are grijă Pun, un asistent angajat de Thanin, stoicul patriarh al familiei. Folosind o structură non-lineară, filmul se concentrează pe detaliile lumeşti, aproape insignifiante, ale vieţii de zi cu zi. Dar încetul cu încetul sun