Foştii ortaci scormonesc în tomberoane după câteva kilograme de hârtie pe care le vând centrelor de colectare. În Valea Jiului, din cauza lipsei de locuri de muncă apar noi meserii. După „bureţari” sau „broscari”, au apărut şi „cartonarii”.
Dotaţi cu cărucioare, foştii ortaci, deveniţi peste noapte „cartonari”, colindă oraşele Văii Jiului în căutarea hârtiei de pe urma căreia îşi duc traiul de pe o zi pe alta. Pentru ei, o zi de muncă nu se termină niciodată.
Muritori de foame şi nu prea băgaţi în seamă, componenţii noii categorii de „salariaţi” îşi câştigă pâinea vânzând maculatură, cartoane sau pet-uri la unicul centru de recoltare al acestor deşeuri, amplasat în Colonia din Petroşani.
Cei care au recurs la această modalitate de supravieţuire sunt oameni care refuză să cerşească şi preferă în schimb să adune din gunoaie „celuloza” în schimbul căreia primesc, după o zi de muncă, cinci sau 10 lei. Numai că, în ultima perioadă, şi această soluţie de supravieţuire găsită de sărmani este afectată de criză.
Câte cinci la un container
„Ne-am împărţit între noi oraşul pe zone şi eu lucrez în preajma unor magazine dar, din păcate, lumea îşi mai cumpără câte ceva nou doar de sărbători. Ultima lună a mers foarte prost. Este criză şi nu mai sunt bani. Apoi sunt şi multe magazine care îşi duc singure maculatura la centrul de colectare pentru a face un ban. Asta e rău pentru noi”, a explicat Ioan Vaşadi, în vârstă de 58 de ani, fost miner la EM Dâlja şi reprofilat în „cartonar”.
Bătaia pe containere este mai aprigă ca niciodată, recunosc oamenii, pentru că este „mai puţin de lucru”. „După ce s-a lăsat de muncă, soţul meu s-a apucat de băut. Avem patru copii şi asta este singura modalitate de a mai face un ban de mâncare”, s-a plâns Ilinca Vlasea, soţie de miner.
Colectează 4 tone de hârtie zilnic
Potrivit foştilo