România are un deficit de un milion de locuințe, iar programul guvernamental "Prima Casă" nu stimulează construcția de locuințe, fiind orientat către tranzacțiile cu apartamente vechi, potrivit lui Mihai Rohan, președintele patronatului din industria cimentului, citat de Mediafax.
"Cererea de case este foarte mare. Eu vă spun că în România lipsesc circa un milion de case, de apartamente. Sunt oameni care stau și așteaptă de multă vreme să-și construiască, sunt tineri foarte mulți care nu mai au unde sta", a declarat Mihai Rohan, președintele Patronatului din industria cimentului și altor produse minerale pentru construcții din România (CIROM), la emisiunea "După 20 de ani", transmisă duminică de ProTV.
Românii s-au orientat spre locuințele vechi, mai ieftine
Reprezentantul CIROM a precizat că programul Prima Casă "nu s-a văzut" în construcții, pentru că foarte mulți cumpărători s-au orientat către locuințele vechi, mai ieftine.În plus, tranzacțiile imobiliare cu locuințe noi deja construite nu se realizează pentru că depind de deblocarea creditării, iar potențialii clienți așteaptă în continuare scăderea prețurilor de vânzare, pe care Rohan o estimează la 5-10% anul viitor. "E ca șoarecele cu pisica. Fiecare așteaptă ca celălalt să cedeze nervos. Populația așteaptă ca dezvoltatorii să mai scadă în continuare prețurile, dezvoltatorii așteaptă ca să ia creditele populația", a spus Rohan.
El susține că prețul construcțiilor poate varia între 8-900 de euro și 2.000 de euro pe metru pătrat în București, în funcție de amplasare. "Dacă nu se ia în considerare terenul, o clădire bună se poate construi între 600 și 700 de euro metrul pătrat (...). Se poate construi și la 400 de euro metrul pătrat, cu alte finisaje", a precizat reprezentantul CIROM.
Lucrări în stagnare
Pe de altă parte, piața cimentului, care a scăzut cu 25-30%