GRUPA E. Japonia devine o obişnuită a Cupei Mondiale, "samuraii albaştri" fiind la cea de-a patra participare consecutivă la un turneu final.
Japonezii nu au avut însă noroc la tragerea la sorţi la turneul din Africa de Sud, având misiunea dificilă de a juca împotriva Olandei, Danemarcei şi Camerunului. Cea mai bună performanţă a Japoniei la Cupa Mondială a fost atingerea optimilor de finală în 2002, pe teren propriu. Atunci, Turcia s-a impus cu scorul de 1-0 şi a spulberat visul Japoniei de a ajunge printre cele mai bune opt echipe din lume.
În Germania 2006, niponii au pierdut două din cele trei meciuri jucate în grupe, remizând în cealaltă partidă (0-0 cu Croaţia), în timp ce în Franţa 1998 - prima participare a Japoniei la un turneu final - selecţionata ţării "soarelui răsare" a cedat toate cele trei partide jucate la o diferenţă de un singur gol.
Din cei 23 de jucători convocaţi de antrenorul Takeshi Okada, doar patru evoluează în afara Japoniei - Daisuke Matsui, Makoto Hasebe, Keisuke Honda şi Takayuki Morimoto.
Japonia
Poreclă: "Samuraii albaştri"
Selecţioner: Takeshi Okada (25 august 1956 / Osaka)
Căpitan: Yoshikatsu Kawaguchi
Cele mai multe selecţii: Masami Ihara (122)
Goalgheterul all-time: Kunishige Kamamoto (75)
Performanţe: Optimi de finală la Cupa Mondială din 2002 (ţară gazdă). Triplă câştigătoare a Cupei Asiei (1992, 2000 şi 2004)
LOTUL JAPONIEI
Portari: Seigo Narazaki (Nagoya Grampus), Eiji Kawashima (Kawasaki Frontale), Yoshikatsu Kawaguchi (Jubilo Iwata).
Fundaşi: Yuji Nakazawa (Yokohama Marinos), Marcus Tulio Tanaka (Nagoya Grampus), Yuichi Komano (Jubilo Iwata), Daiki Iwamasa (Kashima Antlers), Yasuyuki Konno (FC Tokyo), Yuto Nagatomo (FC Tokyo), Atsuto Uchida (Kashima Antlers).
Mijlocaşi: Shunsuke Nakamura (Yokohama Marinos),