Reluarea tranzacţiilor cu apartamente depinde de reluarea creditării, dar şi de scăderea în continuare a preţurilor
Nevoia de locuinţe a românilor este cu atât mai ridicată de când băncile acordă mai puţine credite, iar programul "Prima Casă" nu rezolvă problemele decât într-o mică măsură, prin încurajarea tranzacţiilor cu apartamente vechi. "Cererea de case este foarte mare. Eu vă spun că în România lipsesc circa un milion de case, de apartamente. Sunt oameni care stau şi aşteaptă de multă vreme să-şi construiască, sunt tineri foarte mulţi care nu mai au unde sta", a declarat Mihai Rohan, preşedintele patronatului din industria cimentului - CIROM, la emisiunea "După 20 de ani", transmisă duminică de ProTV.
Sectorul construcţiilor se confruntă în continuare cu dificultăţi pe timp de criză, în ciuda faptului că programul guvernamental "Prima Casă" se adresează şi proiectelor noi de locuinţe. Rohan spune că foarte mulţi cumpărători s-au orientat către locuinţele vechi, mai ieftine, în timp ce ansamblurile de locuinţe noi îşi aşteaptă cumpărătorii.
Tranzacţiile imobiliare cu apartamente nou construite nu se vor relua însă cât timp creditarea rămâne blocată. Nici cumpărători hotărâţi să facă achiziţii nu se vor găsi prea curând, mai ales că mulţi aşteptă ca preţurile locuinţelor să mai scadă. "E ca şoarecele cu pisica. Fiecare aşteaptă ca celălalt să cedeze nervos. Populaţia aşteaptă ca dezvoltatorii să mai scadă în continuare preţurile, dezvoltatorii aşteaptă ca să ia creditele populaţia", a spus Rohan. Pentru anul viitor, preşedintele CIROM estimează scăderea cu 5-10% a preţurilor, care în acest moment variază între 800 şi 2.000 de euro pe metru pătrat în Bucureşti. (S.S.)
Reluarea tranzacţiilor cu apartamente depinde de reluarea creditării, dar şi de scăderea în continuare a preţurilor
Nevoia de locuinţe a românilor este cu at