Preocupati de problemele cu care societatea actuala se confrunta, patru elevi ai "Seminarului ku Filosofie" din Brasov, coordonati de prof. Adrian Sandu, au vorbit in fata colegilor lor despre cum este posibila o "exorcizare a genelor comuniste" din randul celor care astazi compun noua generatie de tineri a Romaniei.
Vocile celor patru liceeni (Horia Marchean, Andreea Roman, Diana Dragos si Alex Cojocaru) s-au facut auzite in cadrul conferintei "Utopia liberalismului vs. Fantoma comunismului", organizata sambata, 5 iunie, la libraria "Okian" din Brasov.
Situatii care demonstreaza ca mentalitatea comunista este vie
Pasii fantomei comuniste par sa urmareasca nu numai persoanele in varsa, care au ramas fidele acestui regim politic, ci si tinerii, care, paradoxal, s-au nascut dupa anul 1989. Ceea ce acesti patru liceeni au remarcat este lipsa de interes a tinerei generatii pentru evenimentele politice, care, spun ei, conduce catre acel tip de comportament robotizat al cetatenilor, caracteristic regimurilor totalitare.
Un alt mod prin care fantoma comunismului isi face simtita prezenta in randul tinerilor consta si in indisponibilitatea acestora de a discerne intre ceea poate fi numit un act de manipulare si ceea ce este adevarat din informatia livrata zilnic prin intermediul mass-media. Aceasta lipsa de activitate a spiritului critic face oamenii mult mai vulnerabili in fata autoritatilor.
Daca cineva nu este dispus sa gandeasca pentru el insusi, atunci va fi mult mai disponibil catre a se lasa condus de altii si ajungem in felul acesta la o alta situatie in care mentalitatea comunista isi face intrarea. Este vorba despre situatia in care cetatenii asteapta ca statul sa le dea tot ceea ce le este necesar, fara ca ei sa faca ceva in sensul acesta.
Idealismul specific tineretii este inca un factor care