Inventatorul olandez Pieter Hoff a reusit sa creeze un ghiveci ce isi produce singur apa necesara plantei pe care o adaposteste, chiar si in conditiile extreme ale desertului Sahara.
Inventia lui Hoff, numita Groasis Waterboxx, a fost definitivata in aproximativ 7 ani si a costat peste 7 milioane de dolari, insa olandezul sustine ca aceasta este atat de eficienta, incat ar putea rezolva cu usurinta problemele legate de lipsa apei, ce afecteaza o treime din populatia globului, potrivit PopSci.
Intregul sistem este bazat de captarea si folosirea fiecarei molecule de apa purtate de vantul uscat al desertului, folosind condensul pentru a strange apa, la fel cu o fac plantele in mod natural si cum au invatat sa o faca si beduinii, de-a lungul veacurilor.
Zid de nisip in Sahara, pentru oprirea desertificarii
Cutia lui Hoff este realizata dintr-un plastic sau un material biodegradabil ce se raceste mai repede chiar si decat aerul noptii.
Astfel, recipientul este mai rece in partea de sus, cea expusa mai mult contactului cu aerul, facand astfel umiditatea din aer sa condenseze si picaturile de apa sa curga intr-un mic rezervor.
Apa inmagazinata aici, dar si cutia in ansamblul ei, hidrateaza si protejeaza plantele chiar si in conditiile extrem de dure ale desertului din Sahara, de exemplu, unde olandezul si-a testat inventia.
Un ocean e pe cale sa se nasca in desertul etiopian
Mai mult, o parte din aceasta apa este eliberata treptat in pamantul de la radacina plantei, oferind suficienta apa pentru primul an din viata plantei, insa destul de putina pentru a o obliga pe aceasta sa creasca radacini puternice pentru a ajunge la ea.
In anul 2006, Hoff a instalat 25 de astfel de cutii in desertul Sahara, iar dupa un an de zile 88% din plantele continute de acestea