* ECE are de câştigat de pe urma comenzilor deja existente
* Obligaţiunile de stat sunt epicentrul riscurilor viitoare de declin
"Diferenţele economice dintre SUA şi zona euro au devenit tot mai evidente de la începutul crizei financiare şi economice," a declarat Gudrun Egger, Departamentul de Cercetare Fixed Income al Erste Group, într-o analiză a grupului.
Dacă ţările orientate spre export, cum ar fi Germania, au avut mai mult de suferit de pe urma crizei decât marele consumator la nivel internaţional, SUA, în regiunea ECE, ţările cu o creştere mare a consumului şi deficite semnificative de cont curent au fost afectate cel mai grav. "Mai mult, nu putem pune laolaltă toate ţările euro; trebuie să facem o diferenţiere foarte clară între economii," a precizat Egger. Cu ajutorul programelor de stimulente economice, declinul economic a fost încetinit pentru o scurtă perioadă de timp, însă această situaţie a dus în multe ţări la preluarea de către guverne a responsabilităţii pentru cerere, dar şi pentru o parte a datoriei. "Creşterea accentuată a datoriei de stat este acum epicentrul viitoarelor riscuri de declin ale economiei," conform lui Gudrun Egger. "Prin urmare, posibilitatea de ajustare a măsurilor de stimulare economică ulterioare este limitată, în timp ce eforturile de consolidare vor atenua probabil creşterea viitoare," a exp-licat în continuare analistul.
* Ratele dobânzilor vor înregistra creşteri abia la sfârşitul anului 2010
Dacă riscurile de declin vor deveni o realitate tot mai evidentă pentru economie iar măsurile de consolidare vor fi tot mai greu de aplicat, se va înregistra un impact asupra aşteptărilor legate de rata dobânzii şi asupra posibilelor măsuri de politică monetară suplimentare. "Din perspectiva actuală, ne aşteptăm ca banca centrală a SUA să înceapă să majoreze rata dobânzii încă de la sfârşitul anului