Potrivit UNICEF, 350.000 de copii romani, grupati mai ales in judetele Moldovei, au ramas in grija bunicilor sau a altor rude, in timp ce la nivel european sunt inregistrati, in total, 700.000 de "orfani ai migratiei", arata Organizatia Eurochild.
126.000 dintre acestia au ambii parinti plecati la munca in strainatate. Din total, 16% nu si-au vazut parintii pentru mai mult de un an, in timp ce 3 % nu i-au vazut de mai mult de patru ani.
De asemenea, in Romania, 33% dintre copii se afla sub limita de saracie, in timp ce media europeana este la 20%. De mentionat ca 58% dintre mame si 64% din tatii migranti au studii medii.
Cercetarea nationala mai subliniaza ca aproape o cincime dintre cazurile in care mama migreaza sunt afectate de o deteriorare a relatiilor intre parinti, iar dintre acestia 43% chiar si divorteaza.
Principalele consecinte asupra copilului sunt vizibile in termeni de suferinta emotionala si psihologica, lucru declarat atat de parinti, cat si de copii. Copiii ramasi singuri acasa, in timp ce parintii lor isi cauta un rost mai bun in viata muncind pe rupte in tari straine, reprezinta o realitate a zilelor noastre, pe care societatea, in ansamblul ei, incearca sa o rezolve prin promovarea unor programe de consiliere.
350.000 de copii saraci in Romania
Mai multe ONG-uri italiene, precum si Comisia Europeana, sunt dispuse sa sustina cu fonduri proiectele dezvoltate pentru ajutorarea copiilor romani "orfani ai migratiei".
Fundatia "L'Albero della Vita" si-a anuntat deja dorinta de a sprijini cu 17.000 euro un proiect in valoare de 40.000 euro, pe care-l vor dezvolta in cinci comune din judetul Iasi, pentru infiintarea unui cabinet medical si psihologic care va deservi 550 de copii, 80 fiind in situatia de a avea unul sau ambii parinti in strainatate.
La randul sau