Pe malul lacului Mogoşoaia a luat fiinţă un colegiu care pregăteşte marinari pentru vase oceanice. Absolvenţii colegiului nu vor avea studii superioare. Colegiul Nautic Român va forma ofiţeri de punte cu ajutorul unui simulator special care îi va învăţa pe cursanţi cum să se comporte în situaţii reale pe mare.
Noua şcoală care va pregăti marinari pentru vase comerciale oceanice se află la aproape 250 de kilometri de portul Constanţa. Cursanţii vor fi şcoliţi pe malul lacului Mogoşoaia pentru a face faţă navelor de mii de tone.
Mai citiţi şi:
Mega-proiect/ Noul sediu al Muzeului de Artă din Galaţi, o clădire impresionantă, de 8 milioane de euro
Vapoare-fantoma descarca marfuri de contrabanda in portul Constanta
VEZI AICI GALERIE FOTO
Reprezentanţii Colegiului Nautic Român spun că viitorii ofiţeri de punte nu vor avea dificultăţi din cauza lipsei mării, ci vor fi pregătiţi potrivit normelor maritime internaţionale, astfel încât ei să poată naviga sub orice pavilion şi pe orice vas comercial. Pentru acest lucru baza de studiu va fi munca într-un simulator special care are setate programe de navigaţie pe mare liniştită, furtună, traversare de strâmtori şi chiar acostare în diferite porturi.
Primul contact cu apa, la vâsle
Până a ajunge la timona virtuală a simulatorului din sălile Colegiului Nautic, cursaţi vor face multe bătături în palmă. De la vâsle, pentru că drumul spre mare va începe cu barca pe baltă. „Un viitor marinar va fi luat de la zero. Adică va pleca pe apă fără motor. Va învăţa să tragă la rame. Dar nu ca în parc, ci marinăreşte.
Să facă manevre corecte cu barca, fără motor ,să înveţe să o conducă din vâsle. Tot în acest fel, la rame trebuie să înveţe salutul sau să ştie când un alt echipaj îl salută pe el. Un exemplu sunt vâslele în sus. Acesta este un salut", ne-a explicat preşedintele Colegiulu