În primele patru luni din 2010 au fost începute aproape 8.000 de proceduri de insolvență, echivalentul numărului de dosare deschise în întreg anul 2007, iar pe întreg anul numărul procedurilor noi de insolvență din acest an ar putea depăși nivelul anului trecut, adică 20.000 de dosare, potrivit lui Arin Stănescu, președintelei Uniunii Naționale a Practicienilor în Insolvență din România (UNPIR), citat de Mediafax.
Printre cauzele intrării în insolvență se numără criza economică, dar și managementul defectuos. "Sunt firme importante, firme serioase, care au intrat în investiții imobiliare fără ca acesta să fie domeniul lor de activitate (...). Foarte multe firme au solicitat ele însele deschiderea procedurii de insolvență. Pentru anul 2009, mai mult de un sfert din dosarele respective au fost deschise la cererea unor companii pentru obținerea protecției tribunalului", spune Arin Stănescu, președintelei Uniunii Naționale a Practicienilor în Insolvență din România (UNPIR), la emisiunea "După 20 de ani", transmisă duminică de ProTV.
Majoritatea firmelor insolvente întră în faliment
El a precizat că practicienii în insolvență nu au de câștigat din această situație, pentru că majoritatea dosarelor sunt de faliment, ținta acestora fiind recuperarea creanțelor din valorificarea de active. "Valorificarea activelor, chiar și în procedura falimentului, suferă de aceeași criză de care suferă vânzările în general. Nu avem cui vinde, așa că nu suntem deloc bucuroși", a precizat reprezentantul UNPIR.
Un alt motiv care conduce la scăderea afacerilor și intrarea în lichidare a firmelor cu capital românesc este lipsa susținerii financiare. "Antreprenorii români nu au un spate, nu au mamă și tată în străinătate, care să poată în perioadele astea grele să îi finanțeze, să facă majorări de capital. Putem să luăm ca exemplu, pentru că este absolut edificat