Arheologii timişeni, în război cu căutătorii de comori neautorizaţiLipsa unor minime măsuri de protecţie şi pază a dus la accentuarea degradării monumentelor istorice timişene. Arheologii timişeni spun că în fiecare an au de a face cu căutători de comori, care fac săpături arheologice fără autorizaţie. Direcţia de Patrimoniu Timiş este sesizată în mod constant cu privire la astfel de situaţii. Cercetarea este continuată de Poliţia de Patrimoniu, dar, spun arheologii timişeni, odată ajunşi în instanţă, cei implicaţi scapă cu pedepse nesemnificative sau chiar sunt declaraţi nevinovaţi.
Monumente istorice lăsate nepăzite
Timişul figurează în evidenţa Ministerului Culturii cu 333 de monumente istorice răspândite în tot judeţul – de la conace boiereşti, la clădiri istorice şi situri arheologice extrem de valoroase. TIMPOLIS a atras atenţia în repetate rânduri asupra faptului că mai puţin de 5% dintre monumentele istorice au beneficiat în ultimii zece ani de alocări decente de fonduri pentru reamenajare sau punere în valoare din punct de vedere turistic. O altă problemă care rezultă din această penurie de fonduri este şi lipsa pazei la obiectivele istorice. Ministerul Culturii a delegat în multe cazuri spre Primăriile comunale responsabilitatea păzirii obiectivelor din lista de monumente istorice, dar cum mare parte din acestea nu au fonduri suficiente, iar o bună parte din Posturile de Poliţie rurale au efective de doi lucrători, care trebuie să acopere situaţia infracţională din comună şi din trei - patru sate aparţinătoare, majoritatea monumentelor istorice, mai ales cele din zone izolate, nu sunt supravegheate.
Situaţia neprotejării monumentelor istorice nu putea rămâne fără consecinţe, astfel că au fost foarte multe situaţii în care, la locurile în care se efectuau săpături arheologice, şi-au făcut aparţia căutătorii de comori. A