Dacă anul 2007 a marcat startul fondurilor de pensii facultative, iar 2008 primele contribuţii la fondurile de pensii administrate privat, anul 2009 a fost caracterizat de consolidarea pieţei pensiilor private prin fuziuni, ca parte a unui proces natural de evoluţie a acestui sector financiar. Astfel, un aspect important al evoluţiei pieţei pensiilor private a fost fuziunea dintre patru fonduri de pensii administrate privat din cele 14 existente la începutul anului, astfel încât la finele lui 2009 erau active 12 fonduri în Pilonul II. În cazul Pilonului III, piaţa a cunoscut o diversificare prin demararea colectării contribuţiilor de la participanţii la patru fonduri noi de pensii facultative. În consecinţă, la sfârşitul lunii decembrie 2009, pe piaţa pensiilor private erau active 25 fonduri de pensii private, din care 12 fonduri de pensii administrate privat şi 13 fonduri de pensii facultative şi 17 administratori.
Fondurile de pensii private au înregistrat câştiguri nete în beneficiul clienţilor lor pe parcursul anului 2009, potrivit datelor publicate ieri în Raportul Anual al Comisiei de Supreveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), arată un comunicat al Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).
Astfel, fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au câştigat 260 de milioane de lei în beneficiul clienţilor lor, în timp ce fondurile de pensii private facultative (Pilonul III) au câştigat 20,4 milioane de lei pentru contributori. În total, fondurile de pensii au înregistrat în anul 2009 un profit net de 280 milioane de lei (66 milioane de euro), exclusiv în beneficiul clienţilor la aceste fonduri de pensii. Aceste sume reprezintă dreptul exclusiv al participanţilor şi sunt nete de comisioanele de administrare, precizează APAPR.
Spre deosebire de fondurile de pensii, societăţile de administrare a acest