De astăzi, casele de pariuri sunt închise, în semn de protest, pentru că Guvernul vrea să impoziteze câştigurile din jocuri de noroc. Şi industria pariurilor a intrat în zodia grevelor. Operatorii sunt nemulţumiţi că Guvernul vrea să impoziteze şi dincolo de plafonul minim, de 600 de lei.
Asociaţia Organizatorilor de Pariuri din România (AOPR) susţine că acţiunea de protest este menită să atragă atenţia Guvernului că o suprataxare în domeniul veniturilor mici nu poate să ducă decât la şomaj, scăderea veniturilor statului şi la o încurajare a pariurilor ilegale.
„Într-o astfel de industrie există şi o economie neagră", susţine Dan Matei Agathon purtătorul de cuvânt al Alianţei Confederaţiilor Patronale din România (ACPR). El spune că decizia va duce la creşterea imediată a numărului de persoane care pariază online, iar firmele care realizează astfel de pariuri nu sunt înregistrate în România.
Pierderi lunare de un milion de euro
Reprezentanţii celor două asociaţii au explicat că eliminarea de către Guvern a pragului de neimpozitare a veniturilor obţinute din jocurile de noroc va genera pierderi la bugetul de stat de circa 4,9 milioane de lei (un milion de euro) lunar.
Potrivit unui studiu de impact al Asociaţiei Organizatorilor de Pariuri din România, o măsură similară a fost adoptată în anul 2005, rezultatul fiind o reducere a încasărilor medii ale caselor de pariuri cu 47,5% şi o scădere a numărului de agenţii cu 30%.
Studiul mai arată că încasările lunare în domeniul pariurilor sportive sunt estimate la circa 23 de milioane de euro, iar taxele procentuale plătite către bugetul de stat, aferente acestei cifre de afaceri, se ridică la aproape 2,5 milioane de euro lunar.
70% din câştiguri sunt sub 600 de lei
De asemenea, aproximativ 70% din încasările caselor de pariuri reprezintă câştigurile acordate jucătorilor, d