Anul trecut, fondurile de pensii private (atat cele obligatorii cat si cele facultative) au generat un profit pentru clienti de 280 milioane lei, de aproape noua ori mai mare decat in 2008, potrivit raportului anual al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de pensii Private (CSSPP). Pe de alta parte, companiile de administrare a acestor fonduri au inregistrat anul trecut pierderi totale de 40,7 milioane de lei (9,6 milioane de euro), in conditiile in care doar patru administratori, respectiv Prima Pensie, Aviva, Generali (pe pilonul II) si SAI Raiffeisen (pe pilonul III) au inregistrat profit.
Criza financiara din plan intern si international a determinat anul trecut o usoara incetinire a cresterii principalilor indicatori din sistemul pensiilor private, respectiv a numarului participantilor si a activelor nete ale fondurilor de pensii, arata datele din raportul anual al autoritatii de supraveghere a acestei piete, CSSPP.
Astfel, la sfarsitul anului 2009, numarul de conturi ale participantilor la fondurile de pensii private, Pilonul II (pensii private obligatorii) si Pilonul III (pensii private facultative) a fost de 4,75 milioane, in crestere cu 13% fata de decembrie 2008, iar activele nete in sistem erau de aproape 2,59 miliarde lei.
Fondurile de pensii private au generat un profit de aproape noua ori mai mare in 2009
Profit fonduri in pilonul II in 2009
Foto: CSSPP
Potrivit datelor din situatiile financiare raportate de administratorii care activeaza pe piata pensiilor private catre autoritate, profitul exercitiului financiar din 2009 pentru fondurile de pensii private a fost de 280 milioane de lei, din care 93% erau inregistrate in pilonul II si 7% in pilonul III. Fata de anul 2008, profitul total a fost de aproximativ noua ori mai mare, sustin oficialii CSSPP.
Pe pilonul II, cele 12 fonduri de pensii pen