* Doru Lionăchescu, partener principal "Capital Partners" susţine că piaţa de fuziuni şi achiziţii a înregistrat o reducere abruptă de activitate pe fondul evenimentelor din Grecia şi a măsurilor de austeritate
Ţara noastră nu îndeplineşte, în acest moment, niciuna dintre condiţiile necesare pentru demararea unei afaceri, este de părere Doru Lionăchescu, partener principal "Capital Partners". Prezent la o conferinţă despre piaţa de fuziuni şi achiziţii, domnia sa a sub-liniat, citând un studiu britanic, că decizia de a porni o afacere pe cont propriu depinde foarte mult de accesul la capital, de corelaţia dintre pornirea antreprenorială şi experienţa familială, precum şi de existenţa unui climat redus de impozitare şi de predictibilitatea legislativă, iar "România nu îndeplineşte niciunul dintre aceşti factori".
Şi Roland Teufel, partener în cadrul "Ensight" România, este de părere că ţara noastră este cea mai puţin atractivă pentru investitorii germani. Obstacolele care îi împiedică pe nemţi să investească în România sunt, printre altele, infrastructura şi administraţia publică, sistemul de taxe şi impozite, nivelul fraudelor, serviciile, precum şi influenţa politică asupra administraţiei publice. Toa-te aceste neajunsuri, care situează ţara noastră printre ultimele locuri ca piaţă de investiţii, ar trebui corectate, spune domnul Teufel, menţionând că ar fi nevoie ca anumite companii de stat să fie privatizate. Singurul avantaj, în opinia domniei sale, pe care străinii consideră că îl are ţara noastră este nivelul scăzut al salariilor. De aceea, în timp ce în Ungaria au investit 70 milioane de euro şi în Polonia 22 milioane de euro, nemţii au efectuat investiţii în România de doar 5 milioane de euro.
* Tranzacţii mai puţine, în ultima lună
Referitor la evoluţia pieţei de fuziuni şi achiziţii (M&A), în primele cinci luni ale anului în curs, ac