Fiecare român are dreptul la trei consultaţii gratuite pentru o boală, pe an. E noua dispoziţie a Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate şi face parte dintr-o serie mai lungă de restricţii impuse pacienţilor, pe fondul crizei. Cu alte cuvinte, pentru că nu mai sunt bani, tot mai puţine servicii medicale rămân gratuite. Cum comentează medicii şi pacienţii aceste decizii ? Un dosar RFI România.
Fiecare român are dreptul la trei consultaţii gratuite pentru o boală, pe an. E noua dispoziţie a Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate şi face parte dintr-o serie mai lungă de restricţii impuse pacienţilor, pe fondul crizei.
Cu alte cuvinte, pentru că nu mai sunt bani, tot mai puţine servicii medicale rămân gratuite.
Cum comentează medicii şi pacienţii aceste decizii ? Un dosar de Ioana Haşu (audio).
Decizia Casei e contestată atât de medici, cât şi de pacienţi. Principalii vizaţi sunt doctorii de familie, la care pacienţii apelează cel mai des. Sandra Alexiu, secretar general la Asociaţia Naţională a Medicilor de Familie a explicat la RFI cum va arăta în practică noua dispoziţie. "Veniţi la mine şi vă consult. Constat că e posibil să aveţi o infecţie urinară. Vă recomand să faceţi uro-cultură, ca să ne lămurim dacă este infecţie urinară şi dacă da, cu ce vă pot trata. Vă chem la control peste două zile. După două zile, veniţi cu rezultatul de la urocultură. Este a doua consultaţie la acelaşi episod de boală, vă prescriu un antibiotic şi vă chem din nou la control peste încă cinci zile, să vedem cum staţi. Asta înseamnă că dacă nu vă simţiţi bine, veţi avea nevoie de o altă consultaţie, ori un alt antibiotic ori o consultaţie la un medic din specialitatea respectivă, de exemplu la un urolog şi atunci el trebuie să vă dea o trimitere. Eu v-o dau, dar nu v-o mai primeşte urologul din ambulator, decât cu plată, pentru că s-au făcut deja trei consu