Situaţia ar putea fi remediată prin înfiinţarea unui comitet de remunerare pentru fiecare instituţie financiară şi societate cotată la bursă
Salariile membrilor comisiei ar trebui să fie fixe, nu bazate pe performanţa întreprinderilor pe care le supraveghează
Încercând să înţeleagă cauzele crizei financiare globale, europarlamentarii au ajuns la concluzia că remuneraţiile managerilor băncilor au avut un aport important la aceasta, în special prin bonusurile excesive pe care au dorit să le obţină. Potrivit raportului eurodeputatului socialist din Belgia, Saďd El Khadraoui, postat pe site-ul Parlamentului European, "nivelul ridicat al riscurilor din cadrul mai multor bănci şi fondurile speculative sunt legate de încercarea managerilor acestor instituţii de a creşte profiturile rapid şi de a se îmbogăţi de-a lungul procesului".
Raportul privind remunerarea directorilor societăţilor cotate şi politicile de remunerare din sectorul serviciilor financiare face referire la faptul că managerii instituţiilor financiare şi-au asumat riscuri excesive într-un mod imprudent din dorinţa de a-şi influenţa dimensiunea salariilor.
În urma acestei concluzii, europarlamentarii au propus mai multe măsuri de remediere, printre care asigurarea unui echilibru adecvat între compensaţiile fixe şi variabile, acestea din urmă putând să reprezinte maximum 50% din total.
Alte măsuri de remediere se referă la înfiinţarea unui comitet de remunerare pentru fiecare instituţie financiară şi societate cotată la bursă care să determine politica de remunerare, membrii acestei comisii neputând deţine funcţii executive, iar salariile lor ar trebui să fie fixe, şi nu bazate pe performanţa întreprinderilor pe care le supraveghează.
De asemenea, europarlamentarii mai cred că firmele ar trebui să permită acţionarilor accesul la informaţiile cu privire la pachetele de r