În cazul în care o firmă încheie contracte de muncă în care sunt incluse şi clauze de decontare a cheltuielilor de masă şi cazare, este important de ştiut care sunt drepturile şi obligaţiile atât ale angajatorului, cât şi ale angajatului. În vederea stabilirii tratamentului fiscal aplicat acestor două elemente de venit, trebuie identificat scopul acordării lor.
Cazarea salariatului
Potrivit consultanţilor fiscali, în situaţia în care se asigură cazarea într-o locuinţă din patrimoniul angajatorului care este pusă la dispoziţia angajaţilor fără că aceasta să îndeplinească condiţiile de locuinţă de serviciu, folosinţa acesteia se va concretiza în determinarea unui avantaj în natură la nivelul salariatului. Altfel spus, avantajele în natură reprezintă acele bunuri, servicii sau orice alte beneficii în bani sau în natură, acordate de un angajator unei persoane fizice salariate.
În situaţia în care se asigură cazarea într-o locuinţă care nu se află în patrimoniul angajatorului şi care este la rândul ei închiriată de angajator, şi pusă la dispoziţia salariatului, avantajul în natură îl reprezintă chiria suportată de angajator pentru salariat. Avantajul se va impozita în luna în care este acordat cumulat cu celelalte venituri de natură salariale primite, iar documentele referitoare la calculul contravalorii veniturilor şi avantajelor în natură primite de angajat se vor anexa la statul de plată. Din punct de vedere al legilor speciale care reglementează contribuţiile obligatorii datorate, avantajul acordat de angajator va fi inclus şi în baza de calcul a contribuţiilor individuale (CAS, CASS, CBAS), precum şi în baza de calcul a contribuţiilor datorate de angajator.
Tichetele de masă
Potrivit specialiştilor din piaţă, în ceea ce priveşte cheltuielile cu masa suportate de societate pentru propriul salariat, acestea se vo