Cupa Mondială la fotbal aduce în prim-planul internaţional un stat african în curs de a deveni o veritabilă putere sudică. Un “aventurier” român, care a creat un institut biotehnologic sud-african, îşi descrie pământul de adopţie: o ţară unică, cu o economie promiţătoare, al cărei potenţial de colaborare cu România este slab exploatat.
FP România: Africa de Sud nu este nici acum o destinaţie de emigrare prea obişnuită pentru români. Era în 1990?
Ion Moroianu: Oportunitatea de a pleca în 1991 s-a datorat posibilităţii de a zbura direct la Johannesburg din Bucureşti (singura cursă până acum), dar în mintea mea “organizasem” deja exitul din societatea românească. Am fost foarte conştient că România se îndreaptă către un dezastru social şi economic încă din ianuarie 1990, când am realizat că Iliescu & co reprezintă reţeta distructivă a viitorului imediat al României.
Când aţi plecat făceaţi deja afaceri?
În România am început cu ceea ce s-a numit mai târziu consultanţă şi intermediere de afaceri. Nu am fost educat pentru aşa ceva dar a fost ceea ce am putut face mai bine. În general învăţ repede şi nu prea fac compromisuri. Câţiva ani am făcut lucruri ordinare şi aici pentru a supravieţui. Când am descoperit noile oportunităţi oferite de plantele invazive în economia sud-africană, am început să construiesc afacerea actuală.
Ce a motivat alegerea Africii de Sud ca destinaţie pentru carieră şi viaţă. Şi cât de tare v-au izbit diferenţele de fus cultural?
După România, Africa de Sud este cea mai frumoasă ţară din lume pentru mine. 40 de ani în România nu pot fi uitaţi şi aproape 20 de ani trăiţi aici îşi spun cuvântul. A fost o întâmplare şi nu o alegere. Acum mă felicit singur că am rămas în această ţară.
Sincer, aş vrea ca România să fie la nivelul Africii de Sud. Asta nu înseamnă că aici nu sunt probleme, dar ele sunt rezolvate cu