Campania iniţiată de www.evz.ro intră în cea de-a zecea săptămână de desfăşurare. Lansată în vestul ţării, la Arad, competiţia celor mai mari 15 oraşe din România revine în Transilvania.
Pe 6 aprilie, www.evz.ro a dat startul unei campanii ambiţioase care va descoperi oraşul din România în care este cel mai bine să trăieşti. Au fost alese cele mai mari 15 municipii după numărul de locuitori şi fiecăruia i se acordă o săptămână de prezentare. Aşa cum am obişnuit deja cititorii, prezentările oraşelor debutează cu un scurt voiaj în istorie.
Timp de câteva zile vom face un popas la Oradea, pentru a descoperi acest oraş de pe malul râului Crişul Repede. Articolele, reportajele şi interviurile-surpriză vor contura imaginea urbei, cea de-a zecea care intră, oficial, în campania "Oraşul de vis". Doar şase municipii ne mai despart de finalul competiţiei.
Locul care a împărţit globul
Pentru a înţelege situaţia de astăzi a Oradei sunt necesari câţiva paşi în trecut. Monografiile locale se mândresc cu faptul că la Oradea s-a stabilit, din secolul XV, pentru 200 de ani, meridianului de zero grade. Abia când turcii au cucerit zona, punctul de reper a fost mutat la Paris, iar din 1884 a rămas la Greenwich.
Oraş cu puternice legături cu papalitatea, Oradeaa fost un important centru renascentist al Europei de Est. Începuturile aşezării se leagă de expansiunea spre est a regatului maghiar şi de o povestire despre Ladislau I cel Sfânt (1077-1095).
Celebra „Cronică pictată de la Viena” arată că Ladislau „a găsit în parohia fortăreţei Bihor, în timpul unei partide de vânătoare, un loc în care, la îndemnul îngerilor, a decis să ridice în cinstea Fecioarei Maria o mănăstire, numită Varad”.
Locul a fost îndrăgit de toate familiile regale maghiare care au urmat, ceea ce a dus la creşterea prestigiului Varadului î