Face într-o oră munca a 100 de calculatore interconectate timp de şase luni. A realizat o descoperire care a trezit inters în lumea spionajului, putând fi folosită la criptarea mesajelor.
A făcut şcoala elementară în comuna natală, Mircea Vodă. A urmat cursurile liceului militar „Ştefan cel Mare” din Iaşi.
„Eram deja elev al Şcolii Militare de Ofiţeri de Tehnică de Aviaţie de la Mediaş când s-a produs prima mare epurare din armata română, survenită în anul 1958, după plecare trupelor ruseşti de ocupaţie. A fost punctul de cotitură al vieţii”, îşi aminteşte fostul profesor universitar.
După ce a absolvit Facultatea de Construcţii de Maşini a Institutului Politehnic Bucureşti, a fost repartizat la Brăila, iniţial la Combinatul de Fire şi Fibre Artficiale, ulterior ajungând la uzina „Progresul”, în Secţia de Proiectare.
Din anul 1977 a intrat în învăţământul superior la Galaţi, unde a urcat toate treptele ierarhice.
Hobby-ul său este matematica. Colecţionează şi rezolvă probleme vechi de când lumea, aşa cum alţii colecţionează timbre sau monede vechi.
„Am primit recunoaşterea Academiei Române pentru că am descoperit soluţia elementară a teoremei lui Fermat : Xⁿ+Yⁿ=Zⁿ. Teorema enunţată de avocatul Fermat a putut fi rezolvată doar pe cale algebrică şi analitică. Eu am reuşit să găsesc rezolvarea ei elementară, cu numere naturale. Lucrarea, pe care am tipărit-o în română şi engleză se găseşte acum în bibliotecile universităţilor din Paris, Sankt Petrsburg, Berlin şi Cambridge”, ne-a spus Dumitru Panţuru.
Le dă fiori spionilor
Wikipedia a lansat un concurs prin care participanţii erau invitaţi să descopere o un nou număr prim din şirul Merssenac. Aceste numere prime sunt de forma 2ⁿ-1= un număr prim, iar n este tot un număr prim.
„Sunt cunoscute la ora actuală 47 de astfel de nu