Nu mai puţin de 20 de echipe de specialişti vor bate „din uşă-n uşă” pentru a face terapie cu micuţii cu handicap din zonele în care nu există centre de asistenţă. Sursa: OCTAVIAN COCOLOȘ
Un proiect demarat de autorităţile din domeniul Protecţiei Copilului şi finanţat din bani europeni va aduce specialiştii mai aproape de copiii cu nevoi speciale din mediul rural şi din oraşele unde nu există centre de asistenţă.
Concret, din septembrie, 20 de echipe formate din asistenţi sociali, kinetoterapeuţi, psihologi, logopezi şi pediatri vor merge din uşă-n uşă pentru a face terapie la domiciliu cu micuţii care au o formă de handicap ori suferă de autism.
17% dintre copiii cu handicap, abandonaţi de familii
„Scopul acestor servicii mobile - subordonate Direcţiilor generale de Asistenţă Socială - este acela de a-i ajuta pe copiii cu handicap să se integreze în societate şi de a-i convinge pe părinţii acestora să-i ţină lângă ei”, au explicat iniţiatorii proiectului.
Potrivit acestora, programul a plecat de la o nevoie reală, în condiţiile în care, în foarte multe cazuri, singura soluţie aleasă de părinţii unor astfel de copii este abandonul.
„La sfârşitul anului trecut, 17% dintre copiii cu dizabilităţi fuseseră plasaţi în sistemul de protecţie socială, adică în centre de plasament sau în grija unor asistenţi maternali”, au arătat oficialii Autorităţii Na ţionale pentru Protecţia Familiei şi a Drepturilor Copilului.
În plus - au subliniat specialiştii - „cele mai multe centre de recuperare se află în oraşele mari, ceea ce face ca micuţii cu probleme din mediul rural să nu poată avea acces la astfel de servicii”.
Centre mai multe , cheltuieli mai mici
Deşi consideră salutară iniţiativa autorităţilor, reprezentanţii organizaţiilor nonguvernamentale din domeniu sunt de părere c