Cireşele ajung la preţ triplu pe rafturile supermarketurilor, o mică parte din preţ intrând în buzunarul ţăranului. Comercianţii intermediari au schimbat tactica: iau cireşele direct din copac, deoarece asta le permite să ofere un preţ mai mic.
Chiar dacă producţia a fost diminuată cu 20% din cauza temperaturilor scăzute din primăvară, afacerea cu cireşe merge ceas.
În plin sezon, un kilogram de cireşe ajunge la opt lei pe raftul supermarketurilor, adică la preţ triplu faţă de cel cu care sunt luate de la producător.
Pentru a scuti o parte din bani, comercianţii care vând angro au abordat o altă tactică în acest an: merg acasă la producător şi culeg ei înşişi marfa. „Noi dăm proprietarului 2,5 lei pe kilogram iar noi le vindem cu patru lei. Dar cu condiţia ca noi să le culegem. De aceea proprietarul cireşului mai lasă la preţ pentru că şi să le culegi este greu. Bate vântul, rişti să cazi din copac. Batem din poartă în poartă şi, la cine are cireşe, ne oferim să le culegem noi. După ce le culegem le ducem în centrul comunei că vin cei care ni le cumpără angro", ne-a spus Paul Buianu din Urecheşti.
Proprietarii sunt şi ei mulţumiţi că nu se mai chinuie să culeagă marfa. „Prefer aşa să vină ei să le culeagă. Chiar dacă iau un pic mai puţin tot este bine. Sunt cam 300 de kilograme la fiecare cireş. Eu am cinci copaci şi fac cam 750 de lei de pom, adică cinci pensii deodată", ne-a spus şi Maria Chifor.
Profit de 100 de lei pe zi
Comercianţii de cireşe obţin zilnic în jur de 100 de lei, în funcţie de cât cumpără angrosiştii. Chiar dacă este vorba de doar două luni de zile, profitul ajunge undeva la 2.000 de euro, adică aproape cât câştigă căpşunarii în Italia. „Obţinem cam 100 de lei pe zi. Nu este foarte mult dar este bine. Nu ne interesează cu cât le dau cei din supermarketuri. Ideea este să obţinem şi noi ceva pentru că ne muncim să l