Pentru recruiterii si directorii de resurse umane, publicarea salariilor bugetarilor nu a facut decat sa confirme ceea ce banuiau, iar transparenta "fortata" a salarizarii din sistemul public ar putea sa-i ajute mai mult la proiectele de recrutare in care au candidati proveniti de la stat. De ce sefii de la stat castiga mai putin decat subalternii? Au angajatii de la stat salarii de multinationala? Este nevoie de o transparenta a salariilor si in mediul privat?
Majoritatea ministerelor au inceput sa publice pe site-urile proprii salariile angajatilor din luna aprilie la solicitarea presedintelui Traian Basescu, iar cifrele au validat ceea ce se stia: zeci de salariati din ministere isi rotunjesc veniturile din alte surse, ajungand sa castige, uneori, de doua-trei ori mai mult decat ministrii. In cazul Ministerului Economiei, de exemplu, un consilier personal a castigat peste 22.000 de lei in aprilie, spre deosebire de ministrul Adriean Videanu, care a incasat numai 7.643 de lei, de aproape trei ori mai putin.
"Nivelul salarial din sectorul public era mai mult sau mai putin cunoscut, iar faptul ca au aparut date oficiale nu face decat sa confirme ceea ce s-a dezbatut in ultimii ani. Aceste informatii sunt si pot deveni de interes atunci cand exista proiecte de recrutare in care candidatii sa provina din sectorul bugetar, insa au o relevanta scazuta, pentru ca este dificil sa faci comparatie intre atributiile unui contabil senior de la privat si cele ale unui economist din sectorul public, de exemplu", sustine Oana Datki, country manager al Consulteam, care reprezinta pe piata locala gigantul Mercer, cu activitati in consultanta in resurse umane. Tipul de pregatire si experienta profesionala sunt elementele care conteaza mai mult intr-un proces de recrutare decat salariul obtinut anterior.
Statul a cheltuit anul trecut cu salariile bugetarilo