Primul ministru Emil Boc îşi va asuma răspunderea pe două proiecte de legi care vor consfinţi reducerea cu 15% a pensiilor şi cu 25% a salariilor.
Declaraţiile primului ministru Boc:
Suntem în faţa unei decizii extrem de grele şi nepopulare
Ne aflăm în cea mai gravă criză economică, cea mai gravă recesiune economică din ultimii 60 de ani. Adevărul este că noi consumăm mai mult decât ptoducem.
Am dat cadouri otrăvite, şi mă refer la fosta guvernare, pe care acum trebuie să le plătim cu toţii.
Adevărul este că dacă România consumă mai mult decât produce, trebuie să se împrumute cu zeci de miliarde de euro
Dacă nu am lua nicio măsură, deficitul bugetar ar ajunge la 9,1% din PIB, iar România trebuie să împrumute 11 miliarde de euro.
8,4 miliarde de euro trebuie să împrumute România pentru un deficit mai mic, de 6,8% din PIB, cât ne propunem.
Dacă aplicăm programul de reducere a deficitului bugetar, în România vor intra următoarele sume de bani: 2,5 mild euro de la FMI, bani care vor merge la BNR, de la CE 2,3 mild euro, care vor fi utilizaţi pentru finanţarea deficitului bugetar, de la BM 04, mild euro, care vor fi utilizaţi tot pentru finanţarea deficitului bugetar.
România este parte a unui acord de împrumut cu FMI, CE si BM, însă banii nu sunt suficienţi pentru acoperirea deficitului. Este necesară aplicarea programului de reducere a cheltuielilor bugetare. Dacă nu facem acest lucru, ar însemna să rupem acordul de finanţare externă şi să fim în imposibilitatea de a finanţa deficitul.
Dacă nu aplicăm aceste măsuri s-ar rupe acordul cu FMI, BM şi CE.
Spania, Grecia şi Portugalia au încercat să ia bani de pe pieţele externe şi au eşuat. Finanţatorii externi nu mai finanţează deficite.
Nivelul de expunere a băncilor (pe plan intern, n.r), de 20%, este aproape atins.
Dacă nu suntem credibili pe pl