O noua unda de soc a lovit Bursa de la Bucuresti, iar leul s-a intors vineri la nivelul de la inceputul anului dupa ce oficialii guvernamentali de la Budapesta au afirmat la sfarsitul saptamanii trecute ca situatia financiara a Ungariei este dramatica, reaprinzand astfel temerile investitorilor internationali privind extinderea la nivel regional a problemelor din Grecia.
Bursa de Valori Bucuresti a scazut vineri cu 3,07%, pe fondul declinului burselor externe, dupa numai doua sedinte de crestere. In linie cu valutele din regiune, leul a continuat sa se deprecieze, iar cotatiile din piata interbancara au atins un maxim de 4,2190 lei/euro. Rata de referinta anuntata vineri de BNR a urcat cu 1,87 bani, la 4,2051 lei/euro, un nou nivel maxim dupa 5 ianuarie. Costul contractelor de asigurare impotriva defaultului (CDS) a urcat la 300 de puncte de baza.
La Bucuresti, riscul politic alimenteaza temerile investitorilor, Guvernul urmand sa-si asume astazi raspunderea in Parlament asupra legilor privind masurile de austeritate.
Dupa multitudinea episoadelor de instabilitate generate de situatia delicata a finantelor publice din Grecia, problemele din Ungaria au zdruncinat din nou pietele financiare.
Comentariile liderilor din Ungaria legate de comparatia cu Grecia au speriat pietele, investitorii aratandu-se ingrijorati de riscul extinderii dificultatilor la tarile din Europa Centrala si de Est.
Peter Szijjarto, purtatorul de cuvant al premierului ungar Viktor Orban, a sustinut pozitia unui oficial al Fidesz - partidul aflat la guvernare, ca Ungaria are sanse foarte mici sa evite soarta Greciei, adica o criza a datoriilor. El a mai afirmat ca economia este intr-o "situatie grava" din cauza fostului guvern, care a "manipulat si a mintit" cu privire la starea tarii. Ungaria este prima tara din UE care a primit un pachet de asistenta financiara de la