Cuplurile formate din parteneri care au fost mai întâi buni amici au şanse de succes mai mari decât cele bazate pe atracţie erotică, spun psihologii.
Cine o mai fi şi ţăcănitul ăsta cu părul vâlvoi?", şi-a spus Oana când l-a văzut prima oară pe Cristi. Urcaseră pe munte în acelaşi grup, dar l-a observat abia când au ajuns la cabană şi s-au oprit la bere. El o tot invita să guste din ciorba lui, făcea glume, îi punea întrebări. „Mi-am dat seama că flirtează, dar am răspuns parţial la jocul lui. Mă fripsesem în urmă cu un an, într-un episod de dragoste pasională. Cumva, eu voiam o relaţie serioasă, dar el mi se părea mai degrabă un puşti haios decât un tip cu care să începi o relaţie serioasă", spune tânăra de 28 de ani. După excursie, cei doi s-au despărţit fără să facă schimb de numere de telefon.
„Avem cam acelaşi stil de viaţă"
Cristi nu s-a lăsat păgubaş, a făcut rost de messengerul Oanei şi au reluat legătura. Primul concert la care au mers a fost Deep Purple, apoi Ţapinarii. Oana avea „fluturi" în stomac când mergea la întâlnire, dar emoţiile n-o copleşeau când vorbea cu el la telefon, aşa cum i se întamplase altădată. „Mă simţeam foarte bine şi mă simt foarte bine cu el, pentru că e un tip foarte amuzant, pentru ca ne plac amândurora aceleaşi lucruri şi avem cam acelaşi stil de viaţă", mai spune Oana care s-a mutat cu Cristi după un an.
Relaţiile care nu debutează printr-o atracţie sexuală au şanse mai mari să dureze, sunt de părere unii psihologi. „De obicei, suntem atraşi sexual de persoane care ne menţin o problemă. De exemplu, cei care trăiesc cu teama de abandon se îndrăgostesc frecvent de persoane căsătorite, care călătoresc foarte mult sau de „crai" cu mai multe relaţii. Aşa funcţionează mintea noastră", explică Bogdana Bursuc, psiholog la Mind Institute din Bucureşti. Teama de abandon apare în copilărie la cei care au avut părin