În căutarea unui loc de muncă sigur, elevi din anii terminali se orientează spre facultăţi cu profil economic sau IT, şi tot mai puţini aleg o carieră în învăţământ.
Tinerii consideră că profesiile care mai au viitor sunt doar în zona ştiinţelor economice, juridice sau IT. „Dacă iau BAC-ul cu notă bună aş vrea să urmez Academia de Ştiinţe Economice, la profilul marketing. Nu ştiu dacă o să caut după aceea vreo slujbă anume, aş vrea să-mi deschid afacerea proprie, să muncesc pentru mine", spune elevul Ionuţ Dascălu.
Perspectivele sumbre ale sectorului bugetar influenţează decisiv opţiunile elevilor din anii terminali. Ei îşi aleg un viitor profesional în zona privată, sau în câteva domenii unde joburile sunt mai uşor de găsit pe piaţa muncii. În febra examenelor de bacalaureat, liceenii sunt sfătuiţi de părinţi să-şi urmeze studiile doar la specializările care le pot asigura un loc de muncă uşor de găsit şi, pe cât se poate, consistent restribuit.
„E greu de prevăzut ce va fi peste patru-cinci ani, dar după cum sunt vremurile, cu tăieri de salarii şi disponibilizări, nu vreau ca fiul meu să ajungă şomer cu diplomă. După o discuţie în familie, am decis să dea examen la Academia de Poliţie, chiar dacă şi în MAI sunt acum probleme cu salariile", spune Grigore Muscalu, tatăl unui tânăr din Târgu Neamţ.
Tinerii spun „pas" joburilor din învăţământ şi administraţie
Dascălii confirmă faptul că tot mai puţini elevi din anii terminali sunt tentaţi să lucreze în învăţământ, cercetare, administraţie publică sau sănătate, cât timp în aceste domenii posturile sunt greu de ocupat şi, peste toate, retribuite cu salarii derizorii.
„Anii trecuţi aveam 30-40 de elevi care mergeau la facultăţi cu profil pedagogic. Acum, din promoţia de 165 de elevi, doar 5 sau 6 vor să ajungă cadre didactice", spune profesorul Mihai Obreja, directorul Colegiului Naţion