Castigul salarial mediu brut a scazut, in luna aprilie, cu 4,9 la suta fata de luna precedenta, ajungand la 1.973 de lei.
De asemenea, castigul salarial nominal net s-a diminuat cu 4,8 la suta, pana la nivelul de 1.436 de lei, potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica (INS).
Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitatile de intermedieri financiare (3.620 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (803 lei).
In comparatie cu luna precedenta, in majoritatea activitatilor economice, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai scazut din cauza faptului ca, in martie, s-au acordat prime ocazionale (premii anuale, al 13-lea salariu, prime de Paste), sume din profitul net si din alte fonduri (tichete cadou).
Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in fabricarea produselor din tutun (30,9%), intermedieri financiare, extractia carbunelui superior si inferior (intre 15 - 17%), extractia petrolului brut si a gazelor naturale (intre 10 - 14%), activitati de editare, captarea tratarea si distributia apei, administratie publica, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, fabricarea echipamentelor electrice (8 - 10%).
In schimb, salariile au crescut in tranzactii imobiliare (8,1%), telecomunicatii si activitati de editare muzicala, activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune (4 - 5%).
In sectorul bugetar s-au inregistrat scaderi ale castigului salarial mediu net in activitatile de invatamant (10,7%), administratie publica (8,6%), sanatate si asistenta sociala (4,0%) urmare a acordarii in luna martie, in unele unitati, a sumelor din alte fonduri (stimulente) si a primelor ocazionale (al 13-lea salariu