Clujul a pus punct, sâmbătă seară, celei de-a 9-a ediţii TIFF. Un festival în evidentă creştere, care a aliniat (din fericire) multe filme româneşti şi care s-a terminat aşa cum a şi început - adică tensionant.
Gala de premiere a avut loc ca de obicei la Teatrul Naţional. Covorul roşu a fost întins şi pe Marşul triumfal din Aida înalţii oaspeţi au coborât d
in luxuasele limuzine Mercedes (noua Clasa E, pentru cunoscători). Toalete impecabile, costume extravagante, fotoreporteri, bronz de solar, zâmbete - nimic nu a lipsit de la o ceremonie de covor roşu menită să concureze festivităţile similare din lumea bună a filmului european.
Acestea find spuse, trebuie să trecem în revistă, în mod evident câştigătorii. Lozul cel mare a fost tras de regizoarea al cărui nume, imposibil de pronunţat, a fost deseori comparat cu al vulcanului islandez care făcea ravagii luna trecută. Anocha Suwichakornpong a câştigat cu Poveste anodină" Trofeul Transilvania în valoare de 10.000 de euro; filmul spune povestea lui Ake un tânăr ţintuit la pat după ce un accident îi paralizează picioarele.
La Gala TIFF 2010, cele mai premiate filme au fost cele româneşti, respectiv "Felicia, înainte de toate", de Răzvan Rădulescu şi Melissa de Raaf, şi "Medalia de onoare", de Călin Netzer. Astfel, "Felicia, înainte de toate" a obţinut trei distincţii: pentru scenariu - Răzvan Rădulescu şi Melissa de Raaf, dar şi pentru interpretare - Ozana Oancea, actriţa primind şi premiul pentru debut.
În acelaşi timp, filmul "Medalia de onoare" a fost premiat pentru regie - Călin Netzer şi pentru interpretare - Victor Rebengiuc.
Gala TIFF a avut şi un moment mai puţin obişnuit. Spre final, la îndemnul lui Tudor Giurgiu, Victor Rebengiuc s-a urcat pe scenă şi a citit "Proclamaţia de la Cluj"; un act de protest a mai multor cineaşti legat de de pr